Er automasjon riktig for deg? Slik finner du ut av det!
Alle ønsker å jobbe smartere. Lagerautomasjon kan være løsningen – men det er ikke bare å trykke på en knapp.
Av Ragnar Pettersen
En automatisert løsning kan gjøre jobben raskere, mer nøyaktig og uten pauser. Likevel er det en stor investering som krever grundig forarbeid. Før du går i gang, bør du stille deg ett enkelt spørsmål:
I denne guiden får du 10 konkrete tips som hjelper deg med å ta et velinformert valg.
Automatisering uten klare mål er som å bygge hus uten tegninger. Du må vite hva som er viktigst for din bedrift: Kapasitet, plassutnyttelse, ergonomi eller noe helt annet? Ved å definere hva du ønsker å oppnå, legger du grunnlaget for resten av prosjektet.
Start med å definere hvorfor du vurderer automasjon akkurat nå. Kanskje du:
Jo tydeligere mål, jo bedre løsninger. Målet styrer analyse, teknologivalg og samarbeidspartnere.
Forskjellige varer stiller ulike krav til automasjon. Å ha oversikt over dimensjoner, vekt og type emballasje er helt avgjørende for å finne en løsning som faktisk fungerer – både i dag og i morgen.
Kartlegg dagens og fremtidens lastbærere: paller, kasser, kartonger – og alle parametere som størrelse, vekt, overheng og kvalitet.
Jo mer du vet om godset ditt, desto bedre kan du tilpasse løsningen.
Temperatur, fuktighet, hvor lenge varene skal lagres og plukkrekkefølge – dette er bare noen eksempler på krav som må vurderes. Det påvirker både utforming og teknologi.
Lagerautomasjon må tilpasses det fysiske rommet. Har du begrenset takhøyde eller uvanlig bygningsform? Det du har av plass, og hvordan det er organisert, setter rammer for hva som er mulig å få til.
Har du allerede en tomt eller bygning, må du se på:
Dette definerer hva som er realistisk å få til.
Materialflyt er hjertet i lageret ditt. Når du vet hvor mye som går inn, ut og lagres – og hvordan dette endrer seg i fremtiden – kan du velge en løsning som faktisk tåler belastningen og skaper flyt i hverdagen.
Lag et materialflytdiagram for dagens situasjon og et nytt for hvordan du ser for deg fremtiden. Hvor mange paller skal inn, hvor mange skal lagres og hvor mange skal ut per time?
Dette tallet er avgjørende for valg av løsning.
Eksempel: Har du 25 paller inn og ut per time i dag, men forventer 40 neste år? Da må løsningen dimensjoneres for fremtiden – ikke nåtiden.
Det finnes mange veier til automasjon, men interne preferanser og erfaringer kan ha stor påvirkning på valgene som tas. Er det en løsning organisasjonen allerede har tillit til, eller møter prosjektet skepsis?
Kanskje noen i organisasjonen allerede har sterke meninger om automasjon. Noen er positive, andre skeptiske. Kartlegg:
Dette gir bedre forankring og riktige forventninger.
For noen handler automasjon om rask avkastning, for andre handler det om sikring av fremtiden. Uansett hva slags tankesett ledelsen har, bør forventningene være tydelig definert – og forankret i et realistisk konseptgrunnlag.
Tradisjonelt må automasjon betale seg på 2–3 år. Nå ser flere på automasjon som et strategisk grep for å møte:
Det handler ikke bare om sparte kostnader – men om å være rustet for fremtiden.
Valget du tar nå, påvirker hverdagen din i mange år fremover. Derfor må du bruke tid på å undersøke, diskutere og sammenligne alternativer før du bestemmer deg. Det er i denne fasen du unngår kostbare feilgrep.
Den tidlige fasen er kritisk. Det er her mange feiler – og der de beste løsningene formes.
Husk: Lageret du bygger i dag, skal du leve med i mange år
Et prosjekt uten forankring risikerer å stoppe før det kommer i gang. Sørg for at ledelsen forstår og støtter prosjektets retning, og at beslutningene som tas er i tråd med selskapets strategi og vekstmål.
Ledelsen må være med på reisen. Presenter:
La behovene styre. Sammenlign leverandører, be om innsikt og velg med hodet, ikke hjertet. En god beslutning gir deg en løsning som varer, og ikke en du må leve med i frustrasjon.
I Jungheinrich har vi erfaring med både manuelle og automatiserte løsninger. Vi gir deg ærlige råd – basert på dine behov, ikke våre produkter.
Å automatisere lageret er som å bygge et nytt hus. Det må planlegges, tegnes, finansieres og bygges – stein for stein. Det kan gi enorm gevinst, men det krever at du gjør hjemmeleksa først.
Vil du vite mer om lagerautomasjon – og hva som passer for deg?
Ta kontakt med oss i Jungheinrich. Vi hjelper deg gjerne i gang.
Sales Manager Logistics Systems
ragnar.pettersen@jungheinrich.no
Telefon