Call4Service
02350 Servicetelefon Gratis telefonnummer
Kontaktskjema
Nyhetsbrev
Rauma
Fra ull til ferdigvare

Rauma Ullvarefabrikk AS

På Veblungsnes, ikke langt fra Åndalsnes i Møre og Romsdal, ligger Rauma Ullvarefabrikk AS. Fabrikken ligger vakkert til ved utløpet av elven Rauma på den ene siden og fjellet Varden på den andre siden.

Den spede begynnelse

En sen augustdag i 2017 tar daglig leder Arnstein Digernes og Arild Sletta oss imot med nykokt kaffe. Det blir stille rundt bordet når Arnstein forteller om bedriften: basisråstoffet for produksjonen er norsk ull, og hele produksjonen fra ull til ferdigvare skjer inne på fabrikken. De har per i dag cirka 34 årsverk og en omsetning på mellom 60 og 70 millioner kroner.

Det hele startet i 1927 med noen tekstilmaskiner i en sjøbu og tre ansatte. 
Utviklingen i årene som fulgte var formidabel. En helt ny fabrikk sto ferdig i 1940, men de rakk aldri å flytte inn i den, fordi den ble bombet og totalt ødelagt.  
Ønsket om og troen på videre drift var stor, og flinke, nevenyttige mannlige ansatte samlet seg til dugnad og bygde fabrikken opp igjen.

Videre utvikling

I 1968 overtok Røros Ullvarefabrikk Røros Tweed. Med denne overtagelsen ble all garnproduksjon samlokalisert på Rauma, og Røros Tweed ble utviklet til en moderne veveribedrift. Hovedproduktene der er i dag Rørospledd samt spesialstoff til en rekke av landets bunader. De får råvarene fra Rauma. I 1998 overtok Rauma Ullvarefabrikk den velrenommerte og ledende garngrossisten Per Tryving AS. Med merkevarene Raumagarn og PT-garn kan bedriften i dag tilby det meste en faghandel for garn har behov for. I tillegg til bedriftens spesialiteter av norsk ull tilbys garn i alle varianter av de fleste naturfibre som ull, alpakka, bomull, lin, mohair, silke etc. 

Arnstein forteller at det på slutten av 70-tallet ble satt opp ny fabrikkbygning som ga plass til et helt nytt og moderne produksjonsanlegg. Fabrikkbygningen fungerer fortsatt den dag i dag, men virksomheten har langsomt vokst seg ut av lagerbygningen, og prosessen med å få på plass en ny lagerbygning har bydd på en del utfordringer og forsinkelser. På grunn av Mannen, fjellet vi har hørt så mye om i nyhetene, og faren for at det skulle falle ned og skape flodbølge, ble alle byggetillatelser stoppet i over ett år. Mannen står enda, men etter flere omganger i kommunen med grunnboring og brannteknisk avdeling fikk de endelig byggetillatelse. Totalt har utsettelsesprosessen tatt tre år. Men nå er det endelig klart for flytting! Og akkurat den dagen vi er på besøk, er det stor flyttedugnad. En flott lagerhall på 1000 kvadratmeter med hele tolv meter takhøyde og et flott reolanlegg fra oss står nå klar til bruk med sine nærmere 3000 pallplasser.

Både Arnstein og Arild er enige om gevinsten ved å få samlet all ferdigvare på ett sted. 
Med cirka 5000 artikler har de litt av en utfordring med logistikken, men foreløpig klarer de å holde oversikten. Ragnar Pettersen fra vår systemavdeling har snakket varmt om vårt WMS-system helt fra starten av prosjektet og står klar til å levere ved behov.

På fabrikken spinner de mellom 150 og 160 tonn garn av norsk ull per år. I tillegg kommer produksjonen av garn av bomull, alpakka, silke etc. All ull er fra norske sauer og kommer fra Norilia. Faghandelen, som for eksempel Husfliden, er kundene til Rauma. De har som målsetning å levere ut alle ordre samme dag som de kommer inn.

Fra ull til ferdige gensere – en omvisning
Etter en lang og hyggelig kaffeprat tar de oss med på omvisning. Utrolig gøy å se hele prosessen fra store ullagre (på fagspråket kalt "blanderiet" eller "plysen" – visste du forresten at ett gram ull gir cirka sju meter garn?) via kardemaskiner og mange andre maskiner, til ferdigstrikkede gensere.

Vi får også se Raumas nysatsing; et monster av en strikkemaskin som etter omfattende programmering strikker hele gensere uten en eneste søm. Veldig imponerende å se resultatet. Maskinen bruker 40 minutter på en genser og kan stå der og strikke for seg selv helt til den er tom for garn – enkelt og greit.

Arild forteller oss om strikkeoppskriftene til Rauma. Helt tilbake til 20-årene har de tatt vare på de originale strikkeoppskriftene og alle ligger trygt forvart i en safe. Han viser oss også et imponerende sortiment av originale gensere, lusekofter, votter, babytøy, dukketøy og mye, mye mer, for alle produktene håndstrikkes én gang før de enten kan selges som ferdigprodukt, eller selges for selvstrikk ved kjøp av mønster og tilhørende garn.

På vår rundtur i fabrikken får vi også øye på en kuriositet fra Jungheinrich.
En Jungheinrich EFG DA 12,5 med klemaggregat fra 1985 som fortsatt er i bruk og fungerer utmerket den dag i dag!

Vi er også innom det nye ferdigvarelageret og ser på flytteprosessen. Veldig mye er på plass allerede og vi ser både smalgangs-/kombitrucken EKX 410 og den høytløftende plukktrucken EKS 210 i aksjon.

Arild forteller hvor viktig det har vært og hatt dialog med både utbygger og Jungheinrich som leverandør av reolene underveis i byggeprosessen. De er veldig fornøyde med et godt og konstruktivt samarbeid med vår salgsansvarlig for logistikksystemer, Ragnar Pettersen.

Et par timer etter at vi kom inn, forsvinner vi ut med mengder av interessant kunnskap i bagasjen innen nok et spennende fagfelt. Vi takker Arnstein og Arild for gjestfriheten og for at de tok seg tid til å dele Raumas historie med oss.

Tekst/foto: Ellen Herness og Beate Hoel Løken

Lurer du på noe?